Dzwięk klocków redstuff?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ingraf
    Drive
    S_OCP Member
    • 2004
    • 83

Dzwięk klocków redstuff?

RS przed liftem - hmm ciekawe nie przypominam sobie liftu w 2002 roku, jak juz to 2000/2001.

Przed i po lifcie to byl L&K

[ Dodano: Pon 30 Paź, 06 11:59 ]
    Zamieszczone przez Masmo
    Przecież nie będziesz zmienał opony w zależności od tego czy jest sucho czy pada śnieg!
    Janie Debica prosze - nie pamietacie juz :twisted:
    Octavia II 1.9TDI Classic
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

Dzwięk klocków redstuff?

Mam założone red stuff z tarczami EBC nawiercanymi od 500km i dzwięk jaki wydają jest dość dziwny ale że wcześniej nie miałem to się pytam.

Dzwięk jakby mi się klocki kończyły, żadnych pisków tylko skrobanie. Czy tak być powinno?
    A może jeszcze za moało przejechałem?

Staram się je traktować bardzo delikatnie (czytałem instrukcje docierania klocków i tarcz) ale juz w okolicy 130 mam lekkie bicie na kierownicy. Chyba pojadę na wyważanie kół.

Autorus

ps. Jak wciskam gaz do dechy a poźniej go puszczam to autko tak jakby przez chwilę przyspiesz. Czy to normalne?
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Jabar1975
      RS
      • 2006
      • 3331

Tak jest, u mnie jest dokladnie taki sam dzwiek przy hamowaniu - tak jakby tarcie metalu o metal - zwiazane jest to ze skladem klockow. Dzwiek staje sie z czasem bardziej cywilizowany ale u mnie (po 3kkm) wciaz slychac to chrobotanie tyle ze troche ciszej. Co do bicia to chyba cos jest krzywo tarcza dociagnieta - skoro jest nowa nie powinna miec bicia.
      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Kilkukrotne ostre hamowanie powinno pomoc.

Generalnie tak jest jak sie kupuje klocki, ktore sa przeznaczone do wiekszych obciazen i jezdzi sie na nich do pracy...

Dodatkowo poteguje to nawiercana tarcza. W sumie nie ma sie czym przejmowac - normalny objaw.
        TDI 205PS

Komentarz

• autorus
          Rider
          • 2004
          • 508

Dzieki koledzy uspokoiliście mnie. Na wszelki wielki wpadnę jednak na wyważanko. No i mocniejsze hamowanie też uskutecznie, chociaż w instrukcji docierania klocków i tarcz pisali zeby właśnie tego nie robić

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Klocki pokrywaja sie takim szkliwem jak sie wlasnie je tak lekko naciska ciagle. Dlatego pojezdzij jeszcze troche, a potem trzeba zaczac normalnie naciskac i bedzie dobrze :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• idas
              Elegance
              • 2006
              • 828

Nie chce zakladac nowego tematu wiec spytam sie tutaj [jesli kogos zdenerwuje przepraszam 8) ]
              Ostatnio zauwazylem w mojej OI ze podczas hamowania z tylu po prawej stronie [sluchajac z perspektywy kierowcy] dochodzi dzwiek jakby tarcia [cos jakby na lini metal-metal]. Wszystko zgadzaloby sie z tym tematem gdyby nie to ze klocki nie sa nowe, a objaw wczesniej w ogole nie wystepowal. Dodatkowo teraz po tych ulewach jak auto postoi w garazu, a pozniej nim wyjezdzam to przez pierwsze 3-4 hamowania dodatkowo oprocz tego dzwieku "obcierania" slychac piszczenie. Nie wiem o co chodzi...czy to klocki sie zuzyly, czy cos z tarczami...ktos pomoze?
              Dzieki 8)
              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• xekon
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 742

Wilgoc? Moze miekka tarcza i sie troche utlenia (delikatnie rdzewieje) - taki mam pomysl

Komentarz

• michu
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 235

Zamieszczone przez idas
                  Wszystko zgadzaloby sie z tym tematem gdyby nie to ze klocki nie sa nowe, a objaw wczesniej w ogole nie wystepowal.
                  Dzieki 8)
                  może z klocka już tylko blaszka została i teraz sobie jęczy taka biedna sama z tyłu :lol:
                  pozdro.
                  - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

Zamieszczone przez idas
                    Ostatnio zauwazylem w mojej OI ze podczas hamowania z tylu po prawej stronie [sluchajac z perspektywy kierowcy] dochodzi dzwiek jakby tarcia [cos jakby na lini metal-metal]. Wszystko zgadzaloby sie z tym tematem gdyby nie to ze klocki nie sa nowe, a objaw wczesniej w ogole nie wystepowal. Dodatkowo teraz po tych ulewach jak auto postoi w garazu, a pozniej nim wyjezdzam to przez pierwsze 3-4 hamowania dodatkowo oprocz tego dzwieku "obcierania" slychac piszczenie. Nie wiem o co chodzi...czy to klocki sie zuzyly, czy cos z tarczami...ktos pomoze?
                    Tak, jak koledzy piszą, może być różnie, ale chyba najlepiej jak podniesiesz koło i nim pokręcisz a potem obejrzysz z bliska zacisk. Inaczej to takie wróżenie z fusów.
                    :wink:

Zresztą powiedz sam: czy uwierzyłbyś w diagnozę postawioną przez lekarza na podstawie np. rozmowy telefonicznej z pacjentem ?
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• RomanS
                      Elegance
                      • 2004
                      • 804

Zamieszczone przez szkoda
                      RomanS napisał/a:

Zresztą powiedz sam: czy uwierzyłbyś w diagnozę postawioną przez lekarza na podstawie np. rozmowy telefonicznej z pacjentem ?

zalezy jaka choroba

:szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Arti23
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 892
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

idas, jak nic klocki z tyłu ci sie skończyły. Kiedy były wymieniane ?

A jeśli chodzi o poranne dziwne odgłosy podczas hamowania to zauważ że w wilgotne dni rano jak się przyjżysz tarczom to zauwazysz rdzawy nalot na tarczy, dopuki po 2 pierwszych hamowaniach ten nalot sie nie zetrze to hamulce taki dźwięki wydają.
                        Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• idas
                          Elegance
                          • 2006
                          • 828

Ja jestem cieniutki w klocki zwane "auto"
                          Nie znam sie na niczym...dajcie jakies namiary na dobre tanie klocki [nie musza byc zadne hiper-super-extra bo nie jestem rajdowcem, ani milosnikiem chcialbym najzwyklejsze dobre klocki ktore sa trwale ]. Zaraz jade do Wroclawia wiec moze ktos szybko da znac gdzie co i jak?
                          Ps. moze do ASO wjechac i u nich kupic?
                          VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                          VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• EŁ
                            L&K
                            • 2004
                            • 1168
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Re: Dzwięk klocków redstuff?

Zamieszczone przez autorus
                            Mam założone red stuff z tarczami EBC nawiercanymi od 500km i dzwięk jaki wydają jest dość dziwny ale że wcześniej nie miałem to się pytam.

Dzwięk jakby mi się klocki kończyły, żadnych pisków tylko skrobanie. Czy tak być powinno?
                            A może jeszcze za moało przejechałem?

Staram się je traktować bardzo delikatnie (czytałem instrukcje docierania klocków i tarcz) ale juz w okolicy 130 mam lekkie bicie na kierownicy. Chyba pojadę na wyważanie kół.

Autorus
                            ?
                            a po kiego założyłes red stuffy?..w poprzednim aucie miałem identyczny zestaw jak Ty i klocki starczyły na 7 tys dynamicznej jazdy :lol: ....do octy załozyłem ten sam zestaw tylko z klockami green i po 40 tys jest jeszcze pół klocka.....ale jest za to inny minus...zasyfiajace sie tarcze....zapychaja sie rowki tym szkliwem które twardnieje i powoduje taki dzwiękk przy hamowaniu jakby sie klocki kończyły :? ....mam na mysli oczywiscie hamowanie na zimnych klockach....bo po mocnym rozgrzaniu huczenie to normalka w tym zestawie...poza tym EBC TG moim zdaniem dość dziwnie rdzewieją na brzegach tarczy....nigdy jeszcze nie spotkałem tego żeby tarcza tak dziwnie rdzewiała.....cały rant sie rozwarstwia.......po oczyszczeniu jednej tarczy i oczyszczeniu rowków miałem sporą kupke syfu na ziemi.....dziwne.... :?: .

Komentarz

• autorus
                              Rider
                              • 2004
                              • 508

Wiec odnośnie drugiej częsci mojego postu, przy ok 120 zaczyna mi drgać kierownica.
                              - klocki i tarcze mam nowe ok 1kkm
                              - koła wyważałem dziś i dodatkowo zmieniłem oponki na nóweczki

I NIC

Co jeszcze może być? Objawy, jadę 130 , dodaję gazu i od razu drgawki, jak puszczę gaz to spokój.

Autorus

ps. Chyba mnie te drgania wykończą.

Komentarz

• huwe
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 976

okcia lubi tylko do 130 :diabelski_usmiech
                                a tak na serio : kolega hugojugo miał podobny problem : najpierw poszedł na wymianę sworznia w wahaczu ( trochę przeszło), a potem jednak okazało się , że toczył tarcze.
                                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• nico21
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 2640
                                  • Volkswagen

autorus, ja stawian na półosie - to samo miał bartolini
                                  DACAR.team

Komentarz

• autorus
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 508

w czwartek podjadę żeby mi mechanicy sprawdzili co tam sie dzieje. No bo normalnie nie wyrobię. :evil:

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3777
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

autorus, klocki RedStuff musza mieć odpowiednio wysoka temp.pracy-klocki do zastosowan rajdowych. Powinny wystarczyć Ci GrennStuff,zajrzyj na stronę EBC Polska.
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

Zamieszczone przez endryu
                                        klocki RedStuff musza mieć odpowiednio wysoka temp.pracy-klocki do zastosowan rajdowych. Powinny wystarczyć Ci GrennStuff,zajrzyj na stronę EBC Polska
                                        spektrum temperatury pracy obu rodzajow klockow zaczyna sie przy tych samych temperaturach - tyle ze czerwone dluzej hamuja (tzn do wyzszych temperatur), Redy polecane sa do ciezszych samochodow, greeny do lzejszych. Do zastosowan rajdowych sa zupelnie inne klocki.
                                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• autorus
                                          Rider
                                          • 2004
                                          • 508

Nexus polecił.

Komentarz

• yoschua
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 339

A ja mam założone komplety Grennstuff na przód i tył łącznie z tarczami EBC (te lekko nawiercane i nacinane) i na początku był problem z dość dużym niby biciem, ale się dotarło po kilkunastu tyś km, tutaj pewnie błąd zakładu który to robił i być może się źle ułożyły i lekko biły.
                                            Z doświadczenia długich tras i szybkich przelotów mogę powiedzieć że one w zupełności wystarczają do normalnej jazdy mojej O1 Combi 4x4 nawet poważnie załadowanej i nie mają tendencji do płynięcia - do niehamowania po nagrzaniu.
                                            Wstawiłem tego typu komplet (bo oryginał się skończył) a wybrałem EBC, bo bawie się w rajdy (amatorsko) i tam testowałem różne klocki i te są rewelacyjne. Zawsze hamują, mogą śmierdzieć i dymić, ale hamują.
                                            Owszem potwierdzam że w momencie jak klocek nie jest dociskany do tarczy to lubi sobie pobrzękiwać czy popiskiwać, ale jest to sporadyczne.
                                            Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                                            HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• EŁ
                                              L&K
                                              • 2004
                                              • 1168
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja w związku z dość dziwnymi wibracjami, dziwnym hamowaniem puchnieciem pedału przy ostrym heblowaniu postanowiłem w sobote dinwestowac troszke autko.
                                              do wymiany poszły amortyzatory weitec na bilstenia b6 ( spręzyna została -35mm weiteca)+ górne mocowania
                                              rozebrano prednie heble, wsio wyczyszczono, klocki green EBC poszły na smietnik....założyłem ferrodo , tarcze ebc tg oczyszczono...wsio do kupy i na ulice.... :evil:

i szok...jest peiknie...hamulce mam teraz takie jakich nigdy nawet na nowych tarczach i klockach ebc nie miałem :shock: ..zero telepania i wibracji....autko jak po sznurku....pełna siła spokoju....trzyma sie jak przyklejone..... :twisted:
                                              tak więc ten zestaw EBC to nie taki znowu super..... :?

Komentarz

• yoschua
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 339

A widzisz Eł, ja swego czasu kupiłem komplet ferrodo premium i był to mój pierwszy i ostatni raz.
                                                Klocki te założyłem na tarcze Brembo wiercone i od pierwszego hamowania nie trzymały tak jak powinne - samochód jechał a nie hamował, pozatym zapyliło się strasznie. Dałem im szanse i pojeżdziłem chwile, ale po 30 km (tak tylko 30 km) wywaliłem to na śmietnik - nie hamowały. Założyłem wtedy EBC i do tej pory jedynie tkowych używam.
                                                Nie mówie że EBC to jedyne dobro jakie jest, bo może trafiłem na podróbki Ferrordo mimo że kupione w dużej hurtowni, ale wiem co sie działo. Lepiej się sprawowały oryginalne klocki mocno zdarte niż te nowe Ferrodo.
                                                Pozatym ja robie zawsze próbe hamulców w następujący sposób - rozpędzam auto do 180km/h i hamuje - za pierwszym razem zawsze zahamuje, ale powtażam te próbe od razu kilka krotnie - i o dobrej jakości zestawu hamującego świadczy to że nawet po 4 razie hamuja - są nagrzane, śmierdzą i dymią ale nadal hamują.

Jeżeli Twój zestaw tarcza + klocek hamuje to dobrze - tak należy nadal używać, być może Ty trafiłeś na jakieś gorsze EBC, a może jak piszesz czyszczenie pomogło ??

Bo tak naprawde nieważne jak szybko auto mozna rospędzić - ważniejsze jest jak szybko mozna je zatrzymac :-)
                                                Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                                                HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• autorus
                                                  Rider
                                                  • 2004
                                                  • 508

No właśnie a u mnie nadal telepie w granicach 120 i to całkiem porzadnie, a po wywarzaniu kół i założeniu nowych oponek jakby jeszcze bardziej. Hamnowanko ok. Chyba na sprawdzenie zawieszenia pojadę , bo co mi innego posostało? Gdzie w wawie mogą mi porządnie sprawdzić tarcze? Czy np biją zawsze fabryczna moze miec feler, trak też się zdarza. A aso Ciechanowie ni moga w jankach nie mogą. A gdzie moga to sprawdzić?
                                                  :cry: :cry: :cry:

Autorus

Komentarz

Pracuję...